Recept på barnmat!

publicerat i Recept;
Leon har precis (i fredags) blivit sex månader och alltså har vi börjat med lite smakportioner. Idag har jag gjort egen puré, och den var väldigt uppskattad. Leon älskade det! Gjorde två olika, och här kommer recepten!
 
Grönsakspuré:
100g broccoli
100g sparris
100g purjolök
100g sötpotatis
Lite persilja (bra järnkälla)
1 msk smör/olivolja/grädde (jag använde smör)
Bröstmjölk efter behag
 
 
 
Skär grönsakerna i små bitar och koka tills de är mjuka (ca. 10 minuter). Häll sedan av spadet, men SPARA DET, och mixa grönsakerna i matberedare eller med stavmixer. Tillsätt fett (jag använde smör), bröstmjölk och spad till önskad konsistens. Anledningen till att man sparar spadet är dels konsistensen, men också för att det är där alla vitaminer hamnar när man kokar grönsakerna!
 
Kyckling- och purjolökspuré:
En kycklingfilé
100g purjolök
En/två kvistar färsk rosmarin (eller en tsk torkad)
En msk smör/grädde/olivolja
Ev. bröstmjölk
 
 
Skär både kyckling och purjolök i små bitar och koka med rosmarin i ca. 7-8 minuter. Jag gjorde grönsakspurén precis innan så jag kokade kycklingen och det andra i spadet som blev över. Mixa med fett (jag använde grädde) och ev. bröstmjölk. 
 
Båda puréerna var som sagt otroligt upskattade av Leon, så jag rekommenderar dem verkligen! Jättenyttigt men också mycket billigare än att köpa barnmat! Alla grönsaker jag använt är ekologiska förutom sötpotatisen :)
 
Jag pumpar ut bröstmjölk när Leon gått och lagt sig på kvällen, och när han sover på förmiddagen. Jag gör det för att hålla igång mjölkproduktionen ordentligt, så den inte ska ta slut. Eftersom jag inte vill ge honom mjölken i flaska så använder jag den till att koka hans morgon-/kvällsgröt i, och som nu, i hans mat. Perfekt!